Acest timp de venituri sunt supuse unui regim special de impozitare fata de veniturile salariale. Romanii care obtin venituri din drepturi de autor pot fi nevoiti sa depuna Declaratia Unica in fiecare an.
Veniturile din drepturi de autor sunt obtinute de persoanele care presteaza anumite activitati intelectuale ce rezulta din crearea de lucrari unice si realizarea unor inovatii, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, brevete de inventie, desene si modele, marci si indicatii geografice, topografii pentru produse semiconductoare si altele asemenea.
Aceste venituri constau in orice recompensa materiala oferita persoanei care a creat aceste lucrari, ca rezultat al cesionarii drepturilor de proprietate intelectuala unei alte institutii sau persoane contractante, prin semnarea unui contract legal.
Asa cum am precizat aceste tipuri de venituri au un regim special de impozitare.
In functie de partea care va plati impozitul catre stat, putem vorbi despre:
- retinere la sursa – institutia sau persoana contractanta se obliga la plata contributiilor. In acest caz, institutia trebuie sa calculeze si sa achite impozitul si contributiile sociale pana pe data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei pentru care s-au retinut taxele. Aceasta varianta este des folosita de firmele care incheie contracte cu mai multi colaboratori si platesc automat contributii pentru acestia.
- prestatorul isi plateste singur contributia la stat – persoana care presteaza activitatile intelectuale isi tine propria contabilitate si isi plateste contributia la bugetul de stat, in acest caz. Acest lucru se realizeaza prin depunerea Declaratiei Unice pana la data de 15 martie a anului urmator fata de cel pentru care se plateste contributia. Aceasta varianta este potrivita persoanelor care incaseaza venituri consistente din mai multe surse.
Care sunt contributiile datorate catre stat de cei care incaseaza venituri din drepturi de autor
Contributiile care trebuie achitate catre stat sunt impozitul pe venit, in cuantum de 10%, la care se adauga, dupa caz, contributiile sociale la CAS (fondul de pensii) de 25% si contributiile la CASS (asigurarile sociale de sanatate) de 10%, daca veniturile nete ale contribuabilului depasesc cel putin 12 salarii minime brute. O persoana care are venituri sub acest plafon poate plati contributii la pensie si sanatate, daca doreste acest lucru. In prezent, legislatia din Romania prevede o valoare a salariului minim brut de 2.230 de lei.
Impozitul pe venit se calculeaza drept un procent de 10% din venitul net acumulat. Acesta din urma se calculeaza prin deducerea cotei forfetare de 40% din venitul brut (venit brut minus cota forfetara de 40%). Impozitul este retinut direct la sursa, adica se achita automat odata cu plata veniturilor cuvenite. Prestatorii au dreptul sa isi plateasca singuri impozitul, pe baza datelor din contabilitate.
Exista si persoane exceptate de la plata acestui impozit de 10%, respectiv persoanele cu handicap sever.
Daca persoana prestatoare de servicii este si salariata sau iesita la pensie, impozitul de venit de 10% este unicul impozit care se retine pentru veniturile din drepturi de autor.
Ce se intampla cu cei care au mai multe contracte din care incaseaza venituri din drepturi de autor
Daca o persoana incaseaza venituri dintr-un singur contract de drepturi de autor care depasesc pragul de 12 salarii minime brute (adica 26.760 lei/an, potrivit noii legislatii), din aceste venituri se vor retine impozitul pe venit de 10% si contributiile de 25% la CAS, respectiv 10% la CASS.
In cazul in care pragul de 12 salarii minime brute este depasit pentru mai multe contracte incheiate, o singura institutie trebuie sa plateasca contributiile sociale. Contribuabilul va desemna institutia responsabila pentru achitarea contributiilor la pensie si sanatate prin depunerea declaratiei 112 de catre platitorul care a fost numit pana pe 25 inclusiv ale lunii care urmeaza celei pentru care este datorata obligatia fiscala.
In cazul in care contribuabilul obtine venituri de la mai multe institutii si niciun contract nu-i aduce un venit anual egal cu pragul de 12 salarii minime brute, insa valoarea insumata a veniturilor depaseste acest prag, contribuabilul este obligat sa depuna Declaratia Unica si sa achite taxele pana pe 15 martie in anul pentru care se plateste contributia.