Fara nici o indoiala vaccinarea salariatilor impotriva Covid-19 este una din problemele spinoase ale acestei perioade.
Angajatorii sunt, in marea lor majoritate, preocupati de sanatatea angajatilor. Insa atunci cand este vorba despre vaccinarea impotriva raspandirii SARS-CoV-2 lucrurile sunt delicate fiindca exista riscul discriminarii salariatilor.
Nu poti impune vaccinarea salariatilor
Vaccinul contra COVID-19 nu este obligatoriu la acest moment in Romania. Nu exista niciun act normativ care sa-l impuna vreunei categorii de pacienti, nici macar lucratorilor din spitale.
Atata vreme cat statul nu obliga la vaccinare, nu o poate face nici o entitate private.
Principala problema cu impunerea vaccinarii la locul de munca e legata de chestiunea discriminarii. Pentru faptele de discriminare angajatorul risca amenzi intre 1.000 si 30.000 de lei, daca discriminarea vizeaza o singura persoana fizica, sau cu amenzi intre 2.000 si 100.000 de lei, daca e vizata o comunitate sau un grup de persoane.
Practici pe care angajatorii ar trebui sa le evite ca sa nu discrimineze salariatii
Angajatorii pot ajunge, desi nu au intentia directa de a discrimina pe vreunul dintre salariati, sa puna presiune pe cei care nu vor sa se vaccineze.
Spre exemplu: daca salariatii vor fi intrebati daca s-au vaccinat sau au de gand sa o faca.
Practic, apar doua probleme. Una este legata de faptul ca salariatii nu pot fi fortati, sub nici o forma, sa dea o asemenea informatie, fiindca nu exista nici o baza legala pentru asta. Pe de alta parte este vorba despre prelucrarea unor date personale sensibile, fiindca tin de sanatatea personala.
Varianta propusa de specialist este aceea a unor sondaje anonime in randul salariatilor cu privire la vaccinare.
Cum pot fi departajati cei care se vaccineaza de ceilalti?
Concedierea celor care refuza vaccinarea este vadit nelegala. Nici restrictionarea accesului la locul de munca nu este o solutie, intrucat efectul este acelasi: unul discriminator.
Specialistii recomanda, in masura in care se poate, ca angajatorii sa recurga la telemunca in cazul celor care refuza vaccinarea.
Este o prelucrare inutila de date si greu de motivat din perspectiva GDPR
Chiar daca vorbim de actuali sau potential angajati (recrutare), vorbim automat de prelucrarea unor date personale ce intra intr-o categorie speciala (date sensibile) – cele care privesc sanatatea.
Dintre cele sase temeiuri, doar consimtamantul, interesul legitim si eventuala obligatie legala ar putea fi, teoretic, valabile in cazul unei astfel de prelucrari
Insa obligatie legala nu exista, consimtamantul poate fi lejer considerat viciat in raportul angajat – angajator (pentru ca nu exista egalitate), iar interesul legitim nu va sta in picioare deoarece exista alte modalitati prin care sa se evite prelucrarea acelor date.
Acordarea de zile libere pentru vaccinarea salariatilor
Atat din punct de vedere al bunei desfasurari a activitatii, cat si pentru a preveni orice situatie neplacuta, este de preferat acordarea unei zile libere, cu sau fara plata, dupa caz, este parerea specialistilor in relatii de munca.
Avand in vedere ca nu am ajuns inca in etapa a III-a a procesului de vaccinare, unde are acces la vaccin majoritatea populatiei active din Romania, firmele au destul timp la dispozitie sa prevada in actele interne acordarea unei zile libere platite cu acest scop.
Cea mai putin convenabila varianta e acordarea unui concediu fara plata in ziua respective. Angajatul are de pierdut, iar firma ar trebui sa opereze in Revisal o suspendare a contractului de munca.
Solicitarea unor informatii privind vaccinarea – discriminare fata de candidati
Daca vaccinarea ar fi un criteriu pentru angajare, o persoana care nu se vaccineaza, ar putea pierde postul pentru care candideaza. Daca cel ales de firma in defavoarea sa ar avea competente similare sau chiar inferioare, acest lucru poate fi privitca discriminare a persoanei nevaccinate.
ATENTIE! Un candidat NU poate fi intrebat nici daca s-a vaccinat!
Acest lucru este considerat discriminatoriu deoarece Codul Muncii precizeaza: “informatiile cerute, sub orice forma, de catre angajator persoanei care solicita angajarea cu ocazia verificarii prealabile a aptitudinilor nu pot avea un alt scop decat acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum si aptitudinile profesionale”.
Vrei sa aplici corect legislatia cu privire la vaccinarea salariatilor?
CONTACTEAZA-NE!
Suntem Partenerul Tau in SSM, PSI si Resurse Umane!