Este ceva normal pentru angajații din societățile ce își desfășoară activitatea în birouri să aibă o atitudine ceva mai relaxată când vorbim despre securitate și sănătate în muncă.
Poți spune că acolo nu sunt elemente cu risc ridicat de accidentare, cum ar fi să cazi de pe scară sau să-ți prinzi degetele într-o mașină. Nu ai de ce să îți faci griji.
În realitate, însă, sunt mulți factori de risc de accidentare și îmbolnăvire în activitatea de birou. Pe lângă asta, legislația în materie de securitate și sănătate în muncă este ceva mai vastă. Știi, de exemplu, că aceasta acoperă riscul de violență în muncă, intimidare și hărțuire?
Angajatorii au obligația legală de a proteja sănătatea, siguranța și bunăstarea tuturor lucrătorilor lor, astfel încât nerespectarea și luarea de măsuri rezonabile pentru prevenirea hărțuirii și violenței poate constitui o încălcare a legislației în materie de sănătate și securitate.
De ce angajatorii trebuie să ia în serios securitatea muncii în activitatea de birou
Costul nerespectării normelor SSM este în creștere, cu sancțiuni din ce în ce mai dure acordate angajatorilor din toate sectoarele pentru încălcarea legislației privind sănătatea și siguranța.
Legea privind securitatea și sănătatea se aplică tuturor organizațiilor, astfel încât, deși s-ar putea să nu te gândești imediat ca la o preocupare evidentă pentru o societate ce își desfășoară activitatea din birou, un incident grav ar putea avea un efect profund negativ asupra rentabilității anuale, printre alte valori. Printre cheltuielile suplimentare se pot include, de asemenea, absența angajaților, care poate duce la pierderea activității, a continuității sau a reputației.
Care sunt cele mai întâlnite riscuri în birouri?
Chiar și în cele mai sigure medii de lucru, cum ar fi biroul, există factori de risc de accidentare și îmbolnăvire ce trebuie gestionați. În cadrul unui birou, există câțiva factori de risc ce apar foarte des în activitatea angajaților.
Alunecări, împiedicări și căderi
Conform statisticilor, alunecările, împiedicările și căderile sunt cele mai frecvente cauze ale accidentelor cu incapacitate temporară de muncă la birou.
Alunecările apar prin pierderea echilibrului unei persoane atunci când merge sau sta pe o suprafață. Acestea sunt rezultatul existenței:
- petelor (apa, ceai, produse alimentare lichide, etc) ce nu sunt corect curățate
- suprafețelor ce sunt încă ude după curățare
- suprafețelor umede din cauza ploii
- încălțămintei cu aderenta neadecvată
- covorașelor de la uși sau din birouri
Împiedicările apar când piciorul unei persoane intră în contact cu un obiect, determinând dezechilibrul sau căderea. Cele mai uzuale cauze sunt:
- cabluri electrice sau fire pe căile de acces
- sertare sau dulapuri deschise
- obiectele depozitate de jur împrejur, cum ar fi bagaje sau colete livrate
- covoarele
Căderile sunt rezultatul alunecărilor sau împiedicărilor. O „cădere” este, de asemenea, termenul cel mai frecvent utilizat acolo unde există un anumit element de înălțime. Căderile de la înălțime pot provoca vătămări grave și sunt cea mai frecventă cauză de deces la locul de muncă. În birouri, căderile apar de obicei atunci când angajații utilizeze sau se ajută de obiecte inadecvate sau improprii, cum ar fi scaune sau sertare cu rotile, în locul unei scări.
Atenție: Angajații din birouri au mai multe șanse de accidentare prin cădere decât angajații din afara birourilor.

Organizare defectuoasă a locului de muncă
Echipamente cu ecran de vizualizare
Angajații de la birouri își petrec cea mai mare parte a zilei așezați folosind o formă de echipament cu ecran de vizualizare. Aici mă refer la calculatoare, laptopuri, tablete și smartphone-uri.
Utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare poate fi o activitate relativ inofensivă, însă în timp, o stație de lucru prost proiectată și/sau obiceiuri de muncă proaste pot duce la probleme grave de sănătate, inclusiv:
- probleme fizice (musculo-scheletice) – afecțiuni care afectează articulațiile, oasele și mușchii;
- dificultăți cu vederea – dureri de cap, vedere încețoșată și oboseală oculară cauzate de încordarea mușchilor din ochi;
- stresul mental – pierderea memoriei, pierderea concentrației, amețeli.
În conformitate cu reglementările privind sănătatea și siguranța privind echipamentele cu ecran de vizualizare, angajatorii trebuie să ia măsuri pentru a proteja utilizatorii/operatorii – cei care utilizează zilnic timp de o oră sau mai mult la un moment dat – de aceste riscuri.
În practică, aceasta înseamnă:
- efectuarea unei evaluări a factorilor de risc pentru stația de lucru a fiecărui utilizator;
- instituirea controalelor pentru a reduce riscurile identificate la un nivel cât mai scăzut, în mod rezonabil practicabil;
- oferirea de informații și instruiri adecvate cu privire la aceste riscuri și cum să pot evita;
- întreruperea perioadelor intense de activitate pe ecran prin încurajarea angajaților să-și schimbe sarcinile;
- furnizarea de teste oculare gratuite la cerere și în cazul în care testul evidențiază necesitatea ochelarilor de corecție să finanțeze costul de bază;
- oferirea ecranelor de calculator anti-strălucire pentru a proteja ochii lucrătorilor împotriva luminii nefirești de la reflectarea de pe ecran și instalarea jaluzelelor dacă lumina naturală din exterior este prea strălucitoare.
Evaluarea continuă și gestionarea riscurilor asociate echipamentelor cu ecran de vizualizare sunt vitale. O evaluare a riscului a acestor echipamente ar trebui efectuată ori de câte ori este instalată o nouă stație de lucru, când un nou utilizator începe să funcționeze și ori de câte ori există o schimbare semnificativă a personalului, practicilor de lucru, locației biroului sau echipamentului în sine. Evaluările riscurilor ar trebui, de asemenea, repetate dacă există un motiv de a suspecta că acestea nu mai pot fi valabile – de exemplu, dacă un utilizator raportează că îl doare sau are un disconfort.
Manipularea manuală a maselor
Manipularea manuală a maselor se referă la orice activitate de la locul de muncă care implică ridicarea, transportarea, coborârea unei sarcini cu mâna sau cu forța corporală. Potrivit statisticilor securității și sănătății în muncă, sarcinile de manipulare manuală sunt responsabile pentru o treime din toate leziunile la locul de muncă.
Deși sunt mai frecvente în locurile de muncă în care este implicată forța fizică, lucrătorii de la birou vor încerca cu siguranță anumite forme de manipulare manuală a maselor, cum ar fi atunci când transportă echipamente grele, mută proviziile dintr-un loc în altul sau preiau livrările. Este important ca aceste sarcini să fie gestionate corespunzător și ca personalul să fie instruit în tehnici de manipulare în condiții de siguranță, pentru a reduce riscul de rănire la nivelul spatelui, gâtului sau coloanei vertebrale.
Politica securității și sănătății în muncă recomandă ca, în primul rând, angajatorii să încerce să evite nevoia angajaților de a gestiona manual încărcăturile, dacă există riscul de a fi răniți. În cazul în care manipularea maselor nu poate fi evitată, atunci trebuie să se efectueze o evaluare a riscurilor adecvate și suficiente și să se implementeze controale practice sau sisteme de muncă sigure pentru a reduce riscurile identificate la un nivel cât mai scăzut posibil.
Metodele practice de minimizare a riscului includ:
- împărțirea articolelor grele în încărcături mai manevrabile;
- furnizarea angajaților a unor informații precise despre greutatea sarcinii, partea cea mai grea și, dacă este asimetrică, centrul de greutate;
- instruirea angajaților cu privire la modul de ridicare în siguranță a articolelor și cum se utilizează orice echipament de ridicare furnizat.
Trebuie avut în vedere ca nu doar sarcinile grele sunt cele care prezintă riscuri de rănire; manevrele efectuate repetitiv sau în condiții precare, au riscuri și pentru sarcinile ușoare.
Alți factori de risc în activitatea de birou
În activitatea de birou sunt multe elemente ce pot prezenta riscuri pentru angajați. Surse ale riscurilor suplimentare ce trebuie gestionate pot fi:
- echipamentele electrice;
- obiecte care cad de pe rafturi, din dulapuri, de pe perete sau din tavan;
- ventilația slabă, iluminarea sau calitatea aerului;
- mobilier neîngrijit;
- sertarele sau aparatura de birou;
- stres legat de muncă.
Din fericire, majoritatea rănilor la birou sunt ușor prevenite prin măsuri practice simple și printr-o abordare pro activă a sănătății și securității.
Asistența pentru securitate și sănătate
Înțelegem că marea majoritate a antreprenorilor nu sunt experți în securitatea și sănătatea muncii și nu știu de unde să înceapă, dacă fac suficient, ceea ce poate fi descurajant. De aceea clienții noștri au încredere în serviciile pe care le oferim.
O parte importantă a abonamentului plătit este accesul la un consultant cu experiență în domeniul SSM, ce va colabora cu fiecare antreprenor, pentru a identifica soluții la toate provocările legate de activitatea pe care o desfășoară. Acesta te va ajuta să îți eficientizezi sarcinile, să îți monitorizezi riscul și să poți furniza dovezi ale conformării cu prevederile legale.