Hotararea de Guvern prin care salariul minim brut pe tara se majoreaza de la 2.230 la 2.300 de lei a fost publicata in Monitorul Oficial pe 13 ianuarie 2021.
Desi premierul insista ca noul salariul minim se va aplica pentru toata luna ianuarie, modul in care Guvernul a gestionat reglementarea efectiva a majorarii nu permite din punct de vedere tehnic si pur legislativ acest lucru.
O hotarare a Executivului nu intra in vigoare decat de la data publicarii, iar ea nu are cum sa produca efecte retroactiv.
Practic, pentru perioada 1 ianuarie – 12 ianuarie inclusiv, opereaza inca hotararea anterioara – HG nr. 935/2019, care stabilea un salariu minim de 2.230 de lei. Ea a fost abrogata doar in momentul aparitiei HG nr. 4/2021 in Monitorul Oficial.
De cand vor aplica angajatorii salariul minim majorat
Din toata aceasta situatie specialistii au tras cateva concluzii:
- salariul minim creste efectiv din 13 ianuarie;
- cadrul legal, asa cum arata el acum, nu obliga niciun angajator sa opereze modificarea salariului minim inainte de 13 ianuarie;
- angajatorii pot fi sanctionati pentru neacordarea valorii majorate doar din 13 ianuarie incolo, inainte de aceasta data inspectorii ITM nu ar avea baza legala sa o faca.
Conform specialistilor pe probleme de munca, angajatorii vor opta cel mai probabil pentru cresterea salariului de la inceputul lunii ianuarie, asumandu-si practic o cheltuiala suplimentara de aprox. 35 de lei/salariat.
Acest lucru se va intampla numai pentru ca schimbarea salariului minim de incadrare al unui angajat in timpul lunii ar aduce complicatii si mai mari pentru firme. Ar fi aproape imposibil de reflectat in programele de salarizare doua salarii minime diferite in aceeasi luna.
Specialistii au mai explicat ca modificarile necesare in contractele de munca ale salariatilor platiti cu minimul pe economie ar trebui facute prin decizie unilaterala a angajatorului, pentru ca un act aditional care sa opereze retroactiv nu prea este posibil.