Salariatii si angajatorii pot stabili un program de lucru special, atat din punct de vedere al duratei, cat si al modului de repartizare al acesteia. Acest lucru trebuie facut respectand toate limitarile impuse de legislatia muncii privind timpul de munca si perioadele de repaus.
Este, insa, necesar acordul partilor, angajatului neputandu-i fi impuse organizari alte timpului de lucru impotriva vointei sale.
Programul Inegal
Conform prevederilor Codului Muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de opt ore pe zi, respectiv 40 de ore pe saptamana. Repartizarea timpului de munca este, de regula, uniforma timp de cinci zile, urmate de doua zile consecutive de repaus.
In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru programul inegal, ca program de lucru special, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Cum se stabileste un program inegal, ca program de lucru special
Prin contractele individuale sau colective de munca se poate negocia si stabili si un program de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate.
Un astfel de program poate fi stabilit si in absenta unui contract colectiv de munca, urmand a fi specificat in cadrul regulamentului intern, cu respectarea procedurii privind intocmirea sau modificarea acestuia.
Programul de lucru inegal poate functiona numai in cazul in care este prevazut in mod expres in cadrul contractului individual de munca, fiind posibile trei variante:
- este negociat si asumat de catre salariat si angajator din momentul incheierii contractului de munca;
- este negociat in cadrul contractului colectiv de munca, iar ulterior acest aspect va fi negociat si cu salariatii carora urmeaza sa le fie aplicabil, fiind incheiat un act aditional la contractul individual de munca;
- este introdus in regulamentul intern, cu respectarea informarii si aducerii la cunostinta tuturor salariatilor, urmand a fi parcursa si etapa de negociere in vedere modificarii contractului individual de munca.
Atunci cand ne referim la programul de munca si la modul de repartizare al acestuia, legea permite modificarea numai prin acordul partilor, indiferent de varianta aleasa, negocierea in cadrul contractului colectiv de munca sau stabilirea prin regulamentul intern.
De asemenea, programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.
Programul Individualizat
Programul individualizat, ca program de munca special, poate fi stabilit de angajator, de asemenea, numai cu acordul salariatului sau la solicitarea acestuia. In aceste conditii, initiativa poate apartine oricareia dintre parti, insa este necesar atat acordul acestora, cat si specificarea acestuia in cadrul contractului individual de munca.
Programul de munca individualizat presupune un mod flexibil de organizare a timpului de munca, durata zilnica a acestuia fiind impartita in doua perioade:
- perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca
- perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.
Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor privind numarul maxim de ore prevazut de Codul muncii, raportate atat pe zi, cat si pe saptamana si cu acordarea repausului saptamanal minim.
In cazul telesalariatilor, programul individualizat de munca poate fi stabilit in cadrul contractului de telemunca sau prin act aditional, iar perioadele, cea fixa si cea variabila, vor fi evidentiate corespunzator.
Evidente pentru un program de lucru special
Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
Pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.
Sunt, totodata, aplicabile si restul dispozitiilor legale privind munca de noapte, munca suplimentara, repausul zilnic si acordarea repausului saptamanal in alte zile, ca exceptie de la regula generala conform careia acesta se acorda sambata si duminica.
Asadar salariatii si angajatorii pot stabili, de comun acord, atat programul de munca, cat si modul de repartizare al acestuia, cu respectarea dispozitiilor legale.
ATENTIE! Semnarea unui contract de munca sau a unui act aditional la contractul initial echivaleaza atat cu respectarea obligatiei de informare prealabila, cat si cu acordul partilor.
Ai nevoie de un program de lucru special pentru angajatii tai?
CONTACTEAZA-NE!
Suntem Partenerul Tau in SSM, PSI si Resurse Umane!