Angajatii care au grija de o persoana varstnica dependenta, membru de familie, pot primi, in mod legal, salariul integral pentru lucrul part-time.
Potrivit actului normativ care prevede aceasta facilitate (Legea nr. 17/2000), salariatii care au in familie o persoana varstnica dependenta, de care au grija in mod curent, pot lucra cu jumatate de norma, bucurandu-se insa de salariu intreg.
Cum se plateste salariul integral pentru lucrul part-time
Mai exact, jumatate de norma este platita de angajator, iar cealalta jumatate de norma, de autoritatile locale, corespunzator salariului brut lunar al ingrijitorului la domiciliu, potrivit Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
De aceasta facilitate se pot bucura doar persoanele care lucreaza in baza unui contract individual de munca.
ATENTIE! Angajatorul celui care are grija de un persoana varsnica dependenta trebuie sa fie de acord cu cererea acestuia de a modifica durata normala de timpului de munca.
In masura in care acest lucru e posibil, angajatorii sunt obligati, potrivit Codului Muncii, sa ia in considerare cererile salariatilor pentru transferul pe un loc de munca cu fractiune de norma.
Pentru a inlesni astfel de transferuri, angajatorul trebuie sa informeze salariatii atunci cand apar locuri de munca cu fractiune de norma.
Ce trebuie sa faci pentru a primi salariul integral pentru lucrul part-time
Cererile pentru acordarea de ingrijiri la domiciliu pentru persoanele varstnice dependente se pot depune la serviciul public de asistenta sociala din cadrul primariei localitatii.
Ulterior, pentru ca salariatii sa poata beneficia de plata unei jumatati de norma pentru a avea grija de persoana dependenta se va efectua o ancheta sociala.
Ancheta sociala se realizeaza de asistentul social din cadrul serviciului public de asistenta sociala, impreuna cu medicul specialist al persoanei varstnice dependente.
In conditiile in care e stabilita de catre autoritatile locale, lista documentelor necesare pentru solicitarea serviciilor de ingrijire poate fi diferita de la o localitate la alta.
Pentru a afla exact ce acte sunt necesare, este indicat ca cei interesati sa se adreseze direct serviciului public de asistenta sociala al primariei.