Legislația muncii a primit modificari importante in ultima perioada. Unele dintre ele necesita modificari in Regulamentul Intern al firmei.
Pe langa acestea, contextul epidemiologic actual și regulile impuse de la caz la caz, chiar și cele pe care fiecare firma vrea sa le adopte ca masuri suplimentare fata de cele recomandate/impuse de autoritati ar trebui sa se reflecte in Regulamentul Intern pentru a putea sancționa disciplinar, daca e cazul, pe cei care nu vor sa le respecte.
Harțuirea morala
Recenta Lege nr. 167/2020 a introdus in legislația contra discriminarii aspecte ce țin de harțuirea morala la munca, dar și precizarea expresa ca firmele trebuie sa ia orice masuri necesare pentru a preveni și combate acest fenomen. Una dintre prevederi este operarea de modificari in Regulamentului Intern pentru a introduce sancțiuni in zona harțuirii morale, iar firmele care nu fac asta risca amenzi intre 30.000 și 50.000 de lei.
Includerea in regulament a acestor aspecte e obligatorie pentru toata lumea, nu exista nicio excepție, nu este o recomandare.
Concilierea
Firmele care vor sa foloseasca concilierea trebuie sa faca modificari in Regulamentul Intern pentru a cuprinde cateva aspecte.
In principal, in Regulamentul Intern vor trebui sa se regaseasca urmatoarele aspecte: ce inseamna concilierea, faptul ca e opționala, condițiile de desfașurare, alegerea consultantului extern specializat in legislația muncii in mod liber, durata și acordul de conciliere.
Incepand cu 3 octombrie 2020 Codul Muncii cuprinde prevederi ce țin de concilierea conflictelor de munca. Modificarea a fost facuta prin Legea nr. 213/2020.
Aspecte ce țin de respectarea regulilor de pandemie
Reguli mai stricte de sanatate și securitate in munca au fost aduse odata cu venirea pandemiei. Respectarea noilor reguli, in actualul context epidemiologic, trebuie impusa in fiecare firma.
In unele cazuri, cand salariații nu conștientizeaza gravitatea situației și necesitatea respectarii intocmai a acelor reguli, sancționarea disciplinara a abaterilor pare cea mai buna varianta.
Trebuie, insa, tinut seama de un lucru. Cu excepția avertismentului/mustrarii, nicio alta sancțiune disciplinara NU poate fi impusa fara o cercetare disciplinara.