Codul Muncii nu prevede in mod expres o sanctiune pentru lipsa formarii profesionale a salariatilor si a planului anual de formare profesionala. Cel putin nu direct si imediat!
Daca, insa, un salariat sesizeaza ITM-ul pentru aceasta deficienta si inspectorii constata ca situatia este reala vor dispune, intr-o prima faza, corectarea situatiei. Ulterior, daca va constata ca angajatorul nu a respectat ce i-a cerut si nu a indeplinit masurile stabilite in momentul incheierii procesului-verbal incheiat in urma verificarilor, va aplica si sanctiunea, adica amenda respectiva.
Amenzile sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei si sunt prevazute de Legea nr.108/1999, la art. 23 alin. (1) lit. b).
Antreprenorul are obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii in functie de numarul total al angajatilor din firma, astfel:
- cel putin o data la doi ani, pentru cei care au cel putin 21 de salariati;
- cel putin o data la trei ani, pentru cei care au sub 21 de salariati.
Lipsa formarii profesionale a salariatilor – Care sunt adevaratele dezavantaje?
Daca ne ducem mai departe de sanctiuni adevaratele dezavantaje al ignorarii formarii profesionale a angajatilor sunt altele.
In primul rand, formarea profesionala are ca principal obiectiv adaptarea salariatului la cerintele postului sau ale locului de munca.
Eficienta salariatilor este influentata direct atat de actualizarea cunostintelor si deprinderilor specifice postului, cat si de perfectionarea pregatirii profesionale pentru ocupatia de baza. Acest aspect trebuie avut in vedere si in cadrul evaluarii activitatii profesionale a salariatilor, in special atunci cand pe baza acestei evaluari se constata ca salariatul nu corespunde profesional.
Un alt aspect foarte important, pe langa cel al pierderilor pe care angajatorul le poate avea ca urmare a eficientei scazute, il reprezinta stimularea angajatilor si fidelizarea acestora prin oferirea unor programe de formare profesionala care sa le permita dezvoltarea carierei si sansa de a avansa in cadrul firmei.
Salariatii pot fi astfel motivati si isi pastreaza concentrarea asupra eficientei angajatorului, fiind implicati in mod direct in dezvoltarea activitatilor si avand posibilitatea sa avanseze ierarhic. In lipsa acestei strategii, angajatii pot fi tentati sa caute alte locuri de munca, iar acest comportament poate aduce prejudicii.