Inspectia Muncii a aprobat, inainte de Craciun, calendarul actiunilor de control si campaniilor pe care le va desfasura la firme anul viitor.
Pe langa actiunile care vizeaza aspecte generale, verificate anual de inspectori, regasim si capitole de actiune speciale, in contextul evolutiei activitatilor si regulilor impuse cu caracter temporar in pandemie.
Cele mai multe campanii si actiuni desfasurate de catre Inspectia Muncii in 2021 se intind pe perioada intregului an.
Sunt verificate, ca in fiecare an, chestiunile ce privesc munca nedeclarata, inregistrarile din Revisal, regulile de sanatate si securitate in munca (SSM), dar si aplicarea unor reguli speciale, in contextul pandemiei, precum si sectoare a caror activitate s-a intensificat in acest context.
Inspectia Muncii va desfasura o actiune de monitorizare a microintreprinderilor
De exemplu se va desfasura o actiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de munca din microintreprinderi (1 – 9 lucratori).
Pe tot parcursul anului viitor, inspectorii isi propun constientizarea de catre firmele mici ca este necesara respectarea cerintelor de SSM si sa identifice situatia actuala a activitatilor de prevenire si protectie realizate in microintreprinderi.
De ce aceste firme in mod deosebit? Pe de o parte, microintreprinderile reprezinta ponderea semnificativa a intreprinderilor din economie si, intrucat vorbim de firme mici, acestea se confrunta adesea cu resurse limitate, riscuri profesionale necunoscute/neevaluate si nu aplica intotdeauna masurile adecvate de prevenire si protectie in cazul angajatilor.
In 2020 a fost reglementat Registrul electronic al zilierilor, devenind obligatoriu pentru toti cei care utilizeaza acest tip de munca.
In acest context, pe tot parcursul anului viitor se va derula o actiune de informare si constientizare cu privire la modul in care se deruleaza activitatea de inregistrare a zilierilor in registrul electronic.
Inspectorii vor face initial sesiuni de informare si vor acorda suport teoretic si practic la sediile ITM.
De asemenea, in primele doua trimestre ale anului, inspectorii vor derula o campanie nationala pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru de catre angajatorii cu un numar mai mare de 50 de salariati.
In primele trei trimestre ale anului, Inspectia Muncii va organiza o actiune de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoaca afectiuni musculo-scheletice, precum si a masurilor luate de angajatori in vederea prevenirii acestora.
Este vorba de continuarea controalelor in cadrul unei campanii internationale ce se desfasoara pe perioada 2020-2022.