Indemnizatiile Kurzarbeit si cele pentru profesionisti urmeaza sa fie prelungite. Cel putin asa prevede un Proiect de Hotarare de la Ministerul Muncii. Acesta propune prelungirea pana la 30 iunie 2021 a aplicarii celor doua masuri stabilite prin OUG 132/2020.
Initial, Hotararea Guvernului nr. 719/2020 stabilea ca aceste masuri se pot aplica doar pana la sfarsitul anului, adica pana la 31 decembrie 2020. Acum, insa, potrivit unui Proiect de Hotarare aflat in dezbatere la Ministerul Muncii, masurile s-ar putea prelungi pana la mijlocul anului viitor.
Indemnizatiile Kurzarbeit si cele pentru profesionisti sunt un sprijin financiar pentru persoanele fizice si firmele care trec prin situatii grele din cauza pandemiei.
Indemnizatiile Kurzarbeit
Prima dintre cele doua masuri se refera la angajatorii care isi reduc temporar programul de lucru din cauza situatiei economice actuale. Acestia ar putea imparti, la cerere, costurile salariale cu statul.
Astfel, prin Programul Kurzarbeit, angajatorul poate sa reduca programul de lucru al salariatilor cu pana la 50% din programul trecut in contractele individuale de munca.
In aceste conditii, statul urmeaza sa ii plateasca angajatului o indemnizatie, pentru a compensa salariul redus platit de angajator. Mai exact, angajatorul suporta cel putin 50% din salariile intregi ale lucratorilor, in timp ce statul suporta 75% din diferenta dintre salariile intregi si salariile reduse. Acesti bani sunt suportati initial de angajator, urmand sa fie recuperati apoi prin decont.
Indemnizatiile pentru profesionistii
Cea de-a doua masura a carei aplicare s-ar putea prelungi este indemnizatia pentru profesionistii cu activitate redusa.
Concret, profesionistii si cei cu conventii individuale de munca pot cere o indemnizatie lunara de 41,5% din castigul salarial mediu brut in baza unei declaratii pe propria raspundere.
Proiectul de Hotarare prevede ca aceasta indemnizatie sa se acorde, in continuare, profesionistilor si persoanelor care au incheiate conventii individuale de munca si care au beneficiat de indemnizatia prevazuta de OUG 30/2020, respectiv perntru intreruperea activitatii pe perioada starii de urgenta, din cauza efectelor epidemiei de coronavirus.
Indemnizatia primita de profesionistii cu volum redus de activitate urmeaza sa fie fiscalizata prin Declaratia Unica, inclusiv cu contributiile sociale.