Suntem in pragul sarbatorilor pascale. Este momentul in care doamnele mai experimentate sau mai putin experimentate incep pregatirile: cozonaci, pasca, oua rosii si multe altele la fel de bune, este momentul in care pot aparea accidentele.
Am auzit de foarte multe ori oamenii spunand: „mie nu mi se intampla asa ceva”, dar statisticile din ultimii ani arata ca la nivel naţional a crescut ingrijorator numarul incendiilor produse in locuinte (ma refer atat la case, cat si la apartamente). Multe din acele evenimente puteau fi evitate daca se respectau cateva reguli si/sau masuri de prevenire si stingere a incendiilor.
Nu uita!: Un incendiu poate izbucni foarte usor si se poate extinde cu viteza.
Cauzele incendiilor in locuinte
In ultimii 10 ani incendiile in locuinte au fost generate de:
Prevenirea incendiilor in bucatarie
Multe dintre incendiile din locuinte izbucnesc in bucatarii ca urmare a neglijentei persoanelor la folosirea aparatelor de gatit sau a distragerii atentiei in timpul gatitului pentru o perioada de timp. Pentru a preveni producerea incendiilor in bucatarie trebuie respectate cateva reguli, ce se pune in practica imediat:
- Nu lasati mancarea pe foc nesupravegheata. Luati-o de la incalzit daca trebuie neaparat sa parasiti bucataria pentru o perioada mai lunga de timp.
- Dupa ce ati terminat de gatit, asigurati-va ca ati oprit din functionare cuptorul si aragazul.
- Nu lasati copiii singuri niciodata in bucatarie. Pastrati chibriturile si brichetele acolo unde copii nu pot ajunge si dotati usa de la cuptor cu un dispozitiv de siguranta.
- Atunci cand gatiti, evitati sa purtati haine sintetice largi (de exemplu, halate), deoarece acestea pot lua foc foarte usor.
- Daca pregatiti mancarea la friteuza in mod regulat, ar fi bine sa fie una electrica. Aceste friteuze sunt dotate cu un termostat reglat pentru a se incalzi pana la temperatura necesara si este mai sigura.
- Aveti grija ca alimentele sa fie scurse de apa inainte de a le introduce in ulei incins pentru a preveni improscarea cu ulei si arsurile.
- Curatati si indepartati depunerile de grasime si resturi de mancare de pe aragaz, deoarece acestea pot lua foc usor.
In bucatarie este interzis:
- sa pastrati lichide combustibile (cu exceptia uleiului de gatit) sau usor inflamabile;
- sa pastrati alte butelii cu gaze lichefiate in afara celei care alimenteaza aragazul;
- sa utilizati la aparatele electrice cordoane de alimentare cu izolatia strapunsa, improvizate sau cu stechere defecte;
- sa lasati aragazul in functiune nesupravegheat;
- sa depozitati langa soba lemne sau alte materiale combustibile;
- sa lasati carpe, prosoape sau haine in apropierea aragazului;
- sa turnati apa peste uleiul care a luat foc;
- sa folositi apa pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice. Daca nu dispuneti de un stingator cu pulbere atunci, dupa deconectarea aparatului de la reteaua de alimentare cu energie electrica, utilizati un prosop ud sau o haina pentru inabusirea flacarii .
Ce faci daca ia foc mancarea dintr-o tigaie
Opriti alimentarea cu gaz/energie electrica a aragazului pe care este tigaia (doar daca o puteti face in conditii de siguranta) si lasati-o sa se raceasca.
NU aruncati tigaia pe jos sau pe mobilierul din bucatarie si NU turnati apa peste ea!
Stingeti tigaile care sunt in flacari punand un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxygen duce la stingerea incendiului.
Daca nu reusiti sa stingeti incendiul si acesta se extinde, evacuati persoanele din casa, alertati vecinii si chemati pompierii prin apelarea numarului 112.
Primul-ajutor consta in stingerea focului de pe accidentat cu o patura si indepartarea hainelor. In functie de felul arsurii se va proceda astfel:
a) pentru arsuri usoare – aplicarea compreselor cu apa rece, spirt sanitar sau cloramina;
b) pentru arsuri medii – leziunile se dezinfecteaza cu betadina sau cloramina, (atentie, nu se sparg basicile!), se panseaza steril;
c) pentru cele grave sau datorate suprafetei mari (peste 10 % din suprafata corpului) accidentatul se va acoperi cu un prosop curat si se va transporta cat mai repede la spital.
Pentru calmarea durerilor se vor administra calmante. Este interzisa folosirea cremelor, unguentelor, substantelor uleioase!
Se folosesc pe cat posibil pansamente sterile sau carpe foarte curate, umezite. Nu se pune gheata in contact direct cu tegumentul. Se acopera pacientul pentru a preveni pierderea de caldura.
In toate situatiile, apelati cat mai repede la medic!
Mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor utile
Inainte de a incerca sa stingeti incendiul, asigurati-va ca s-a evacuat toata lumea si ca aveti calea
de evacuare libera. Daca nu stiti sigur ceea ce trebuie sa faceti, nu riscati si chemati serviciile profesioniste sau voluntare pentru situatii de urgenta.
STINGATOARELE PORTATIVE DE INCENDIU
Cel mai bun loc de amplasare a unui stingator portativ de incendiu este in holul de la intrarea in locuinta deoarece de acolo poate fi luat rapid ori de cate ori este nevoie.
Stingatoarele portative de incendiu sunt eficiente si foarte usor de utilizat.
DETECTOARELE AUTONOME DE INCENDIU
Majoritatea incendiilor izbucnesc atunci cand te astepti mai putin sau noaptea. Acestea se extind foarte repede, distrugand locuinta, ranind sau chiar provocand decesul persoanelor aflate in
interior.
Cu toate acestea, dusmanul numarul unu intr-un apartament nu este focul, ci fumul. Daca in timp ce dormiti izbucneste un incendiu, puteti chiar sa muriti prin intoxicare cu fum si monoxid de carbon, inainte ca flacarile sa ajunga la dumneavoastra.
Asadar, se recomanda sa aveti cel putin un detector autonom de incendiu in apartamentul
dumneavoastra, care sa fie amplasat acolo unde este cea mai mare probabilitate de a se produce un
incendiu si se poate auzi cel mai bine (in holuri, sufragerii, dormitoare).
Daca izbucneste un incendiu, detectorul autonom de incendiu va avertizeaza imediat, acordand timp de evacuare in conditii de siguranta pentru toate persoanele din locuinta.
Cum se procedeaza daca izbucneste un incendiu
Discutati cu toti membrii familiei, mai ales cu copiii si persoanele in varsta sau cu handicap, ce trebuie si ce nu trebuie sa faca in caz de incendiu.
Stabiliti impreuna cu familia un loc permanent de pastrare a cheilor de la usa de intrare a apartamentului (de preferat holul).
Nu blocati caile de evacuare (holurile, casa scarii) depozitand tot felul de materiale, cosuri de gunoi, cutii, biciclete, carucioare, s.a.
Daca atunci cand dormiti se declanseaza alarma detectorului autonom de incendiu sau daca
sesizati un inceput de incendiu (fum, flacari), treziti pe toata lumea din locuinta, nu creati panica si ajutati la evacuarea tuturor persoanelor.
Daca nu puteti sa stingeti incendiul cu mijloacele avute la indemana (stingator portativ de incendiu,
galeata cu apa, prosop ud), atunci nu va opriti sa evaluati marimea incendiului, alertati toate persoanele din apartament si vecinii, iesiti din bloc si sunati la numarul de urgenta 112.
Inchideti usile, acest lucru ajuta la oprirea propagarii incendiului. Deplasarea prin camerele inundate cu fum se face in genunchi sau taras pe burta, deoarece la nivelul pardoselii este mai putin fum.
Folositi scarile pentru evacuare din cladire! Nu utilizati liftul pentru a va evacua din bloc!
NU va intoarceti in niciun caz inapoi, pentru a lua acte, obiecte pretioase, bani, haine sau alte lucruri de valoare.
Asteptati sosirea pompierilor in apropierea cladirii in care se afla incendiul. La sosirea acestora informati-i despre situatia din cladire si despre eventuala existenta a altor persoane surprinse in interiorul acesteia.
Pompierii pot gasi persoanele ramase inauntru mai repede decat dumneavoastra.