Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a raspuns de principiu la o intrebare preliminara, ceea ce inseamna ca a clarificat o regula cu aplicabilitate generala. Curtea a decis ca dreptul Uniunii Europene (UE) le permite angajatorilor sa le acorde concediul suplimentar de maternitate exclusiv mamelor, fara ca acesta sa fie discriminatoriu fata de angajatii barbati.
La nivelul Uniunii Europene exista Directiva UE nr. 54/2006 privind punerea in aplicare a principiului egalitatii de sanse si al egalitatii de tratament intre barbati si femei in materie de incadrare in munca si de munca interzice „orice discriminare directa sau indirecta pe criteriul sexului […], in ceea ce priveste: conditiile de acces la incadrare in munca, la activitatile nesalariale sau la munca”.
Motivele nediscriminatorii pentru concediul suplimentar de maternitate
In aceste conditii Curtea a precizat motivele pentru care poate fi acordat concediul suplimentar de maternitate exclusiv mamelor, pentru a nu fi considerat discriminatoriu. Motivele trebuie sa tina de protectia salariatelor, ca urmare a efectelor sarcinii si tinand cont de starea specifica de maternitate.
Asadar, daca acel concediu este dat pentru a ajuta la revenirea unei salariate dintr-o stare in care se afla, din cauza unor conditii biologice specifice (si in care un salariat barbat nu s-ar putea afla), nu exista discriminare.
„Curtea precizeaza ca, dupa incheierea concediului legal de maternitate, un stat membru poate rezerva mamei copilului un concediu suplimentar in cazul in care acesta din urma o vizeaza nu in calitatea sa de parinte, ci in ceea ce priveste atat consecintele sarcinii, cat si conditia sa de maternitate. Astfel, un asemenea concediu suplimentar trebuie sa fie destinat sa asigure protectia conditiei biologice a femeii, precum si a relatiei speciale pe care aceasta o are cu copilul sau in perioada ulterioara nasterii.”
Daca, in Romania, salariatii ar primi un concediu de maternitate suplimentar, acordat pe criterii ce au legatura cu sexul lor, trebuie verificat daca acest beneficiu tine de caracteristicile unice ale sexului salariatilor. Doar in acest caz nu ar fi vorba de o discriminare.