Angajatorul are obligatia de a acorda concediul anual de odihna platit intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut acest drept.
De exemplu zilele de concediu aferente anului 2020 neefectuate, vor putea fi reprogramate pana cel tarziu in data de 30 iunie 2022.
Efectuarea concediului de odihna se realizeaza pe baza unei programari, individuale sau colective stabilite de angajator.
Inaintea stabilirii perioadei pentru efectuarea concediului de odihna, angajatorul este obligat sa consulte sindicatul sau reprezentantii salariatilor, in cazul programarii colective, sau salariatul, atunci cand programarea este individuala.
ATENTIE: Dovada consultarii este necesara in cazul unui conflict de munca.
Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de trei luni.
Daca nu s-a stabilit o data pentru efectuarea concediului, fiind stabilit un interval de cel mult trei luni, salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile inaintea efectuarii acestuia.
In situatia in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Aceste aspecte alcatuiesc cadrul legal pentru concediul anual de odihna, dar si modul in care acesta poate fi efectuat.
DE RETINUT: angajatorul nu are dreptul sa refuze acordarea concediului de odihna, singurul in masura sa refuze efectuarea lui in perioada stabilita conform programarii este salariatul.
Cum poate fi intrerupt concediul anual de odihna
Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective. Situatia este similara celei in care salariatul poate refuza efectuarea concediului de odihna, dar decizia finala este tot a angajatorului.
Si angajatorul poate, in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca, sa solicite salariatului intreruperea concediului de odihna.
Daca salariatul nu are nicio obligatie atunci cand solicita intreruperea concediului, cu exceptia celei de a-si justifica motivele obiective, lucrurile nu stau la fel in cazul angajatorului.
Angajatorul trebuie sa suporte toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.
Compensarea in bani pentru concediul de odihna
Potrivit legislatiei din Romania compensarea in bani a concediului anual de odihna in bani este posibila numai in momentul incetarii raportului de munca si numai pentru perioada care se incadreaza in intervalul de timp de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul. Asadar este posibila compensarea in bani a zilelor de concediu numai pentru zilele aferente unei perioade de 2 ani si sase luni.
Pe de alta parte in 6 noiembrie 2018 Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat in cauzele C-619/16 si C-684/16 (Sebastian W. Kreuziger/Land Berlin si Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften eV/Tetsuji Shimizu).
Potrivit interpretarii date de CJUE un angajat nu isi poate pierde in mod automat dreptul dobandit la concediu anual platit pentru ca nu a solicitat concediu. In schimb, daca angajatorul dovedeste ca lucratorul s-a abtinut in mod deliberat si in deplina cunostinta de cauza sa isi ia concediul anual platit dupa ce i s-a oferit posibilitatea sa isi exercite in mod efectiv dreptul la concediu, angajatul isi poate pierde acest drept si, in cazul incetarii raportului de munca, poate pierde si indemnizatia financiara corespunzatoare concediului neefectuat.
Durata minima a concediului de odihna, conform Codului Muncii, este de 20 de zile lucratoare, nefiind instituita si o durata maxima.
Durata concediului anual de odihna face parte din elementele esentiale ale contractului individual de munca, este negociabila inclusiv prin contracte sau acorduri colective de munca si nu poate fi modificata fara acordul partilor.
Vrei sa eviti consecintele neindeplinirii tuturor formalitatilor cu privire la concediul anual de odihna?
Suntem Partenerul Tau in SSM, PSI si Resurse Umane!