Clauza de mobilitate este una dintre clauzele specifice care pot fi incluse in contractul individual de munca, in plus fata de clauzele intalnite de obicei intr-un asemenea document.
Alaturi de clauza trebuie incluse si beneficiile speciale, clar exprimate si determinate.
In mod normal, salariatii au un loc de munca fix. Insa, in cazul anumitor activitati, munca se face aproape exclusiv in afara sediului angajatorului.
Articolul 25 din Codul Muncii, prevede ca: „Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca”.
Cand este necesara clauza de mobilitate
La ce ar trebui sa ne uitam ca sa ne dam seama daca se impune existenta clauzei de mobilitate?
In principiu acest lucru ar trebui sa reiasa din fisa postului sau din contractul de munca. Daca din cele doua documente lucrurile nu sunt clare atunci trebuie vazuta activitatea propriu-zisa pe care o va desfasura salariatul.
Atunci cand se impune clauza de mobilitate, salariatii au dreptul la beneficii suplimentare in bani sau in natura. Aceste beneficii trebuie trecute neaparat in contractul de munca: cuantumul, in cazul celor in bani, sau modalitatile prestatiilor, in cazul celor in natura.
Beneficiile clauzei de mobilitate
Daca e sa facem o comparatie cu delegarea si detasarea, in cazul salariatilor mobili se foloseste o exprimare mai vaga atunci cand vine vorba de beneficii. Ceea ce inseamna ca partile sunt libere sa le stabileasca in mod concret prin contractul de munca.
ATENTIE: Daca beneficiile suplimentare, in cazul clauzei de mobilitate, nu sunt prevazute si agreate, in mod expres, in contractul de munca, s-ar putea ca salariatul sa se intoarca impotriva angajatorului si sa le ceara la un moment dat, pentru ca are dreptul la ele
O asemenea solicitare, in fata instantelor judecatoresti, poate aparea, cel mai probabil, dupa terminarea relatiei de munca.
Este foarte important ca beneficiile sa fie specificate clar in contract, pentru a proba existenta lor. Practic, chiar daca angajatorul acorda bani in plus la salariu unui angajat mobil, acest lucru nu-i de ajuns pentru a arata existenta unui beneficiu suplimentar.
Trebuie retinut ca aceste beneficii suplimentare sunt taxabile – ele n-au un regim preferential, cum este, de exemplu, cel al diurnei.
Din pacate, in pratica, clauza de mobilitate nu prea se gaseste in contractele de munca, pentru ca este trecuta in Codul Muncii la clauze optionale. Este evident ca aceasta incadrare se datoreaza faptului ca nu se aplica tuturor salariatilor.
Insa daca exista o activitate ce se preteaza pentru aceasta clauza de mobilitate si angajatorul nu o prevede in contractul de munca, alaturi de beneficiile suplimentare, s-ar putea ca la un moment dat sa aiba o problema serioasa.