Luna ianuarie vine cu o serie de modificari aduse Codului Fiscal care vor avea un impact asupra acordarii de beneficii extrasalariale si a felului in care aceste cheltuieli pot fi deduse.
Firmele pot acorda pana la 400 lei pe luna fiecarui salariat pentru plata cheltuielilor generate de telemunca
Firmele pot acorda lunar anumite sume de bani pentru acoperirea cheltuielilor generate de telesalariati, valoarea putand fi dedusa in limita a 400 lei pe luna per salariat din impozitul pe profit. In plus, firmele nu trebuie sa plateasca taxe salariale pentru acesti bani acordati telesalariatilor.
Aceasta suma ce poate fi dedusa de catre angajator nu este legata de salariu, ci este legata de acoperirea anumitor cheltuieli ale salariatului pe care, in mod normal, le plateste firma atunci cand angajatii sunt la birou. Mai exact, vorbim despre cheltuielile cu facturile de energie electrica, incalzire, apa si internet, dar si cele pentru achizitia de mobilier si echipamente de birou.
Costurile angajatorilor cu testarea si vaccinarea salariatilor sunt scutite de taxe salariale
O modificare adusa Codului Fiscal a dus la includerea costurilor generate de testarea epidemiologica si vaccinarea salariatilor in categoria veniturilor salariale sau asimilate salariilor care sunt excluse de la impozitare si de la calculul contributiilor de pensii si sanatate.
Legea 296/2020 a extins facilitatea fiscala disponibila din octombrie 2020 prin OUG 181/2020 (ce face referire la testarea pentru coronavirus a salariatilor, pe timpul starii de alerta sau de urgenta) pentru a acoperi permanent orice fel de testare epidemiologica si vaccinare.
Microintreprinderile si platitorii de impozit specific sunt scutiti de plata taxelor pentru masinile de serviciu acordate salariatilor
Astfel, incepand cu declararea veniturilor pentru ianuarie 2021, platitorii de impozit micro si specific nu vor mai plati impozit pe venit si contributii sociale pentru pensii si sanatate pentru masinile de serviciu oferite propriilor salariati.
Totusi, cadrul fiscal se refera, in principiu, doar la masinile mici.
Ajutoarele de adoptie acordate salariatilor nu sunt supuse impozitarii
Salariatii vor putea primi ajutoare pentru adoptie de la angajator, pentru care nu se vor plati impozit pe venit si contributii sociale.
Ajutoarele pentru adoptie au fost introduse, prin Legea 296/2020, pe lista unde sunt incluse si ajutoarele pentru inmormantare, ajutoarele pentru boli grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere sau cadourile in bani ori in natura.
Banii de vacanta acordati salariatilor se taxeaza daca depasesc valoarea salariului mediu pe tara
Legea 296 a stabilit o limita pentru netaxarea banilor oferiti salariatilor pentru vacanta la nivelul castigului salarial mediu brut.
Mai exact, sumele acordate de firme salariatilor pentru serviciile turistice sau pentru cele de tratament – inclusiv transportul pentru ei si familiile lor, atunci cand pleaca in concediul de odihna – care depasesc un salariu mediu brut vor fi supuse impozitului pe venit si platii contributiilor sociale pentru pensii si sanatate.
Pentru tichetele cadou oferite altor salariati decat cei proprii se plateste doar impozitul pe venit
Din aceasta luna, tichetele cadou date altor salariati decat cei proprii sunt considerate venituri din alte surse, pentru care se plateste la stat doar impozitul pe venit de 10%, nu si contributiile sociale la pensii si sanatate.
Mai exact, aceeasi Lege 296 a introdus biletele de valoare sub forma tichetelor cadou in categoria veniturilor din alte surse.
Aceste beneficii extrasalariale sunt aplicabile incepand cu veniturile declarate pentru ianuarie 2021 si reprezinta noutatile aparute pentru tratamentul fiscal din acest an al cheltuielilor facute cu salariatii, modificari aduse Codului Fiscal de Legea 296/2020.