Multe noutati importante vizeaza afacerea ta in 2021. O serie de raportari care se fac, in premiera, din chiar primele luni ale anului. Apare o schimbare de optica in domeniul caselor de marcat. Dar avem si o lista foarte lunga de modificari fiscale ce afecteaza cam toți contribuabilii.
Sub semnul intrebarii sta insa, momentan, soarta salariului minim pe 2021. Stim, insa, cu siguranța ca firmele si profesionistii vor putea cere, in continuare, ajutorul statului pentru activitațile intrerupte.
Sunt asteptate sute de modificari fiscale pentru afacerea ta in 2021
Tot ce mai trebuie pentru ca doua proiecte cu enorm de multe modificari legislative in codurile fiscale e semnatura presedintelui statului pe cele doua documente.
Precizam doar cateva dintre reglementarile fiscale ce se anunța a fi schimbate:
- Un nou termen oficial pentru Declarația Unica.
- Consolidarea fiscala la impozitul pe profit.
- Completari la regimul fiscal la leasing.
- Taxare diferita a indemnizațiilor de vacanța.
- Noi tipuri de ajutoare netaxabile de la angajator.
- Modificarea modului cum se face stabilirea rezidenței fiscale pentru firmele straine
- Schimbari la inspecțiile fiscale si controalele antifraud
- Nulitate pentru actele fiscale intocmite cu nerespectarea legii
- Soluționarea contestațiilor fiscale de catre Finanțe, nu de catre Fisc
- Garantarea, de catre PFA-uri, a datoriilor ce exced patrimoniului afacerii cu bunurile personale.
Pentru legislația fiscala din țara noastra nu e o noutate faptul ca un pachet substanțial de modificari apar din prima zi a noului an.
Desigur, toate aceste noi prevederi vor aduce dupa ele si modificari in normele de aplicare ale Codului Fiscal. Sa speram doar ca Finanțele si Fiscul nu vor intarzia foarte mult cu apariția lor.
Subiectul caselor de marcat
Aici incepem cu modificarea regimului de sancționare pentru cei care nu au inlocuit nici in al noualea ceas vechile aparate. Dupa o lunga pasuire, Guvernul a eliminat contravenția aferenta de pe lista celor iertate la prima abatere. Ca urmare contribuabilii vor fi sancționați, din 8 ianuarie, de la prima abatere.
Ce inseamna asta, mai exact? Ca firmele care nu au inlocuit vechile aparate risca, din prima, amenzi intre 8.000 si 10.000 de lei, plus suspendarea activitații.
Potrivit sefei ANAF toate casele de marcat cu jurnal electronic vor fi conectate la sistemul de monitorizare al Fiscului pana la 31 martie 2021. Registrul național prin care se va ține evidența caselor de marcat din Romania va ajuta Fiscul la monitorizarea tuturor aparatelor in timp real.
Pentru asta firmele sunt obligate sa-si conecteze la internet casele de marcat, astfel incat datele fiscale sa ajunga direct la autoritați. Pana se ajunge la conectarea aparatelor la registrul național, firmele trebuie sa faca raportari lunare la Fisc.
Primele raportari DAC6 – Ianuarie-februarie 2021
Directiva europeana privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal (Directiva 2011/16/UE, cunoscuta ca DAC6) a fost implementata si la nivelul legislației noastre fiscale. Ea prevede ca aranjamentele transfrontaliere ce cuprind cel puțin unul dintre semnele distinctive enumerate in anexa Directivei trebuie raportate catre autoritați.
Cei obligați sa raporteze sunt intermediarii, de exemplu, consultanții, avocații etc. In Directiva sunt definiti ca fiind persoanele care proiecteaza, comercializeaza, organizeaza, pun la dispoziție in vederea implementarii, gestioneaza implementarea respectivelor aranjamente transfrontaliere sau care ofera asistența in legatura cu acțiunile menționate.
Primele raportari de anul viitor se fac in:
- 28 februarie 2021 pentru aranjamentele al caror prim pas in implementare a fost efectuat in perioada 25 iunie 2018 – 30 iunie 2020
- 31 ianuarie 2021 pentru aranjamentele raportabile puse la dispoziție in vederea implementarii, pregatite pentru implementare sau al caror prim pas in implementare este facut in perioada in perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020.
Salariul minim pe economie
La acest moment, dat fiind ca avem un Guvern ramas fara premier (demisionar), dar si ca trebuie sa se instaleze unul nou ca urmare a alegerilor parlamentare, nu putem spune cu siguranța daca la 1 ianuarie vom avea un nou salariu minim sau nu.
Se stie ca erau luate in calcul doua scenarii de majorare, care ar aduce salariul minim mai aproape de valoarea celui pentru studii superioare in vigoare anul acesta.
Ambele țin cont de inflație si de cresterea productivitații muncii, niciunul insa de valoarea cosului de consum, asa cum prevede o lege publicata anul acesta.
Cele doua scenarii presupun salarii minime de 2.380 de lei si de 2.335 de lei. Avem insa doar un indicator si nu exista certitudinea ca aceste scenarii vor fi luate in calcul si de noul Executiv.
Ajutoare de stat pentru afacerea ta in 2021
Sprijinul financiar acordat de stat pe fondul epidemiei COVID-19 va continua si in 2021.
Potrivit OUG nr. 211/2020, se acorda pana la 30 iunie 2021, subvenția pentru somaj tehnic si indemnizația pentru profesionistii cu activitatea oprita.
Kurzarbeit, de asemenea, va incepe cel mai probabil sa dea roade pentru firmele care aplica mecanismul abia de anul viitor (avem o lege cu condiții noi de acordare a indemnizației, precum si o noua procedura de obținere). In orice caz, sprijinul e programat si el sa se acorde pana la finele lui iunie anul viitor.
Vrei Sa Scapi De Stresul Aplicarii Modificarilor Pentru Afacerea Ta In 2021?
Suntem Partenerul Tau in SSM, PSI si Resurse Umane!